Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Share & Comment
Πρώτη ύλη οι παγκοσμίου φήμης φράουλες, που αφθονούν στους πρόποδες του Βιτσίου, το κολοκύθι και τα πεντανόστομα πετροκέρασα. Αλλά η ευρηματικότητα και η φαντασία δε σταματούν εδώ… θα βρείτε γλυκό σύκο, καρπούζι, τριαντάφυλλο…ακόμα και φασόλια…Ναι…ναι τα περίφημα φασόλια Πρεσπών έγιναν και γλυκό.
Στην περιοχή αυτή, φαίνεται όλοι να συνωμοτούν, ώστε όχι μόνο οι επισκέπτες να προσκληθούν αλλά και ως άλλοι Οδυσσέες να μαγευθούν από τα κάλλη της Φλώρινας και να μη θέλουν να φύγουν ποτέ…
Δεν είναι μόνο το ποικιλόμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα καλλιτεχνήματα των ανθρώπων, οι καθημερινές δραστηριότητες του χθες που έγιναν πια παράδοση …είναι και οι γευστικές λιχουδιές. Ποιος δε γνωρίζει τα γλυκά κουταλιού, που τείνουν πια να είναι … ονομασία προέλευσης! Μυστικό στη συνταγή …η φύση.
Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες από τη Φλώρινα είναι το βασικό συστατικό της πασίγνωστης παραδοσιακής Ελληνικής συνταγής, η περιβόητη φασολάδα. Σίγουρα βέβαια γνωρίζετε ότι ψήνονται και στο φούρνο (ταβά ή πλακί) ή γίνονται σαλάτα. Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα και εύκολα βρίσκουν την θέση τους στη Μεσογειακή διατροφή και δίαιτα.Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Η διαφοροποίηση των δυο κατηγοριών γίνεται βάσει του μεγέθους τους και η εκπληκτική ποιότητα τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής.Το 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες Φλωρίνης ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης τα αναγνώρισε ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τη φασολάδα, τα φασόλια στο φούρνο ή τις σαλάτες, με εντόπια τυριά. ΑΝ και όλη η περιοχή έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, περιοχές όπως η Κρυσταλλοπηγή και η Κέλλη φημίζονται ιδιαίτερα για τα τυριά τους. Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδηςέδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και οι Τυροκόμοι μας διαφυλάττουν πιστά τις συνταγές της μακεδονικής γης. Μια γρήγορη περιήγηση στο νομό είναι ικανή να μας πείσει ότι οι άνθρωποι εδώ είναι αυτάρκεις. Με υψηλής ποιότητας κτηνοτροφία, τόσο αιγοπρόβατα, όσο και βοοειδή και αλιεία καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε κρέας από τη ντόπια παραγωγή.

Καλαθοπλεκτική

Oι πολλές λίμνες, που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας, συνοδεύονται συνήθως από υδροχαρή βλάστηση, όπως καλάμια, ψαθιά, βέργες και αποτελούν κομμάτι του υδροβιότοπου. Έτσι η λίμνη Χειμαδίτιδα, η διπλανή της Ζάζαρη και οι λίμνες των Πρεσπών, διαθέτουν σε μεγάλες εκτάσεις αυτοφυή υδρόβια και υδροχαρή φυτά σε διάφορες ποικιλίες κατάλληλα για πλέξιμο, όπως είναι οι καλαμιώνες και οι θάμνοι. Οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τις λίμνες –ψαράδες, γεωργοί ή κτηνοτρόφοι- ασχολούνταν παραπληρωματικά με την καλαθοπλεκτική, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού ή για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Κάθε είδος βέργας, ανάλογα με τις ιδιότητες του, εξυπηρετούσε διαφορετικό σκοπό. Το καλάμι, οι βέργες ιτιάς, φουντουκιάς και κέδρου είναι πρώτη ύλη για καλάθια, από ραγόζι-σίκαλη έφτιαχναν ψάθινες καρέκλες και από σάζι ή ψαθί τις γνωστές ψάθες. Στο Βαρικό, χωριό με παράδοση στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής, εκείνοι που σήμερα την ασκούν εποχιακά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ωστόσο, φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης, όσο και οι πατάτες. Κάτι που δε συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι στη Φλώρινα κάθε χωριό της έχει για “σήμα κατατεθέν” ένα προϊόν. Έτσι, μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό και οι πατάτες από το Σκλήθρο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή τοπικών αυτών προϊόντων. Και πραγματικά οι επισκέπτες που θα έχουν την τύχη να βρεθούν στον Αετό και το Σκλήθρο σ’ αυτές τις εκδηλώσεις δε θα το μετανιώσουν…και οι οινόφιλοι, δέσμιοι της μαγικής έλξης του κρασιού και του πολιτισμού του ακολούθου ν τους θα υ μαστούς Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας.
Οι Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας αποτελούν πρωτοποριακό τουριστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε.Η λίστα με τα τοπικά προϊόντα είναι ατελείωτη ΑΝ όμως θέλετε να προμηθευτείτε κάτι μοναδικό, κάτι που σε καμιά γωνιά όχι μόνο τηςΕλλάδας αλλά και του κόσμου όλου δε θα συναντήσετε είναι τα χειροποίητα παραδοσιακά κεριά
της Φλώρινας.

Η κηροπλαστική στη Φλώρινα είναι μία παράδοση που ξεκινά από το Βυζάντιο και την τέχνη αυτή
ασκούν ακόμα μερικοί βιοτέχνες, όπως ακριβώς την κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους. Από γνήσιο κερί μέλισσας, αφού πρώτα ασπρίσει με άπλωμα στον ήλιο, μετατρέπεται σε κορδόνι και κατόπιν σε πρωτότυπα σχέδια και μεγέθη, άλλοτε καλαθάκι άλλοτε σταυρός, άλλοτε ευαγγέλιο… και άλλοτε σχήμα της αστείρευτης φαντασίας του καλλιτέχνη… Τα κεριά αυτά συνόδευαν κάθε λατρευτική και μη εκδήλωση του κατοίκου… Κανένας από τους Φλωρινιώτες δεν πρόκειται να ξεχάσει το καλαθάκι της λαμπρής, όταν μικροί ακόμα τοποθετούσαν το κόκκινο αυγό και κινούσαν προς την εκκλησία για να ακούσουν το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη…

Κρασιά Φλώρινας

Η περιοχή του Αμυνταίου είναι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο γνωστή εδώ και δεκαετίες για την αμπελοκαλλιέργεια, μία κατεξοχήν παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων. Η κυρίως αμπελοοινική ζώνη του Δήμου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, η οποία σύμφωνα με ειδικές μελέτες χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις περιοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο στις όχθες τις λίμνης των Πετρών ενδείκνυται για την παραγωγή λευκών και ροζέ οίνων. Η δεύτερη περιοχή με το υψηλότερο υψόμετρο, με εδάφη στραγγιζόμενα και με κλίσεις, ενδείκνυται για την παραγωγή ερυθρών οίνων ποιότητας. Στην τρίτη ενδιάμεση περιοχή υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής οίνων όλων των τύπων. Όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Κρασιού Αμυνταίου.Η κύρια ποικιλία της ζώνης είναι το Ξινόμαυρο και με βάση αυτήν αναγνωρίζονται σαν Ο.Π.Α.Π. Αμυνταίου οι οίνοι: Ερυθρός ξηρός, Ροζέ αφρώδης, Ροζέ ξηρός και ημίξηρος και Ερυθρός ημίγλυκος. Το Ξινόμαυρο αποτελεί ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, η οποία στην περιοχή του Αμυνταίου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ωριμάζει αργά και μερικές φορές ατελώς, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Γλυκά κουταλιού και λικέρ
Από το 1932, που ιδρύθηκε το πρώτο επαγγελματικό εργαστήριο παρασκευής γλυκών κουταλιού,
μαρμελάδων και πελτέ από τα τοπικά φρούτα  μέχρι σήμερα, τα γλυκά κουταλιού της Φλώρινας απέκτησαν πανελλήνια φήμη και ζήτηση.

Τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά κουταλιού παράγονται από φράουλες, βύσσινα, κεράσια, δαμάσκηνα, κολοκύθα κ.α. Από τα ίδια φρούτα, από τα καρύδια και τα κάστανα της περιοχής παράγονται επίσης τα ανάλογα λικέρ.

Πληροφορίες από: visitwestmacedonia.gr και Ιερά Μονή Φλώρινας
Tags: , ,

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com