Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Share & Comment
Οι δυνατότητες για οινοτουρισμό στη Φλώρινα είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Στον οινικό χάρτη της Φλώρινας το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα και τα περισσότερα οινοποιεία είναι συγκεντρωμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου σε κοντινές αποστάσεις. Στο Αμύνταιο είναι και το Μουσείο Αμπελοοινικής Κληρονομιάς.


Αμπελουργική - οινοποιητική δραστηριότητα υπάρχει και στις περιοχές Αετού και Φιλώτα που συμμετέχουν στη ζώνη του ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αμύνταιο, με κυρίαρχη ποικιλία το ξινόμαυρο, που τη συναντάμε και στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα,
ΠΟΠ Νάουσα και ΠΟΠ Ραψάνη.

Αμύνταιο, Αετός και Φιλώτας είναι οι κύριες περιοχές ενδιαφέροντος των οινόφιλων για οινοτουρισμό στη Φλώρινα. Οι περιοχές αυτές είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Η σχέση Ξινόμαυρο-Αμύνταιο είναι ισχυρή τόσο για ερυθρούς όσο και για ροζέ οίνους.

Ξινόμαυρο-Αμύνταιο είναι το μόνο ΠΟΠ ροζέ της Ελλάδας και σε αφρώδη εκδοχή και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί (Στ. Κουράκου, Καθημερινή, 14-11-1999): "Στο Αμύνταιο, σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα, σε λοφώδεις εκτάσεις εκτεθειμένες στους βορείους ανέμους όπου τα κλήματα ξεχειμωνιάζουν στα χιόνια, η όψιμη αυτή ποικιλία ωριμάζει τα σταφύλια της πολύ αργότερα, ο τρύγος γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, ο μούστος είναι χαμηλόβαθμος, οι οξύτητες υψηλές και οι ανθοκυάνες στους φλοιούς πολύ λιγότερες. Έτσι, όταν ο μούστος ζυμωθεί με τους φλοιούς και τα γίγαρτα, το κρασί που παράγεται έχει χρώμα λαμπερό λόγω της οξύτητας, το οποίο κυμαίνεται από τριανταφυλλί μέχρι ανοιχτό κερασί και είναι σαφώς αρωματικό, γιατί στα αμμώδη ελαφρά εδάφη της περιοχής τα σταφύλια προικίζονται με το χαρακτηρι-στικό άρωμα της ποικιλίας, που θυμίζει μικρά κόκκινα φρούτα (αγριοφράουλες, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα)".

Αμπελώνες και παραγωγή εμφιαλωμένου κρασιού υπάρχουν και στην περιοχή του Περάσματος. Αν ο αμπελώνας του Αμυνταίου δίνει οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) ο συνολικότερος αμπελώνας της Φλώρινας δίνει τους οίνους ΠΓΕ Φλώρινα (Τοπικός Οίνος Φλώρινας)

Δείτε στο Γεωτρόπιο το τεύχος 463 για το κρασί Lygas της Οινοποιίας Βελιάνη και το τεύχος 516 για εμφιαλωμένο κρασί και τσίπουρο από την ΕΑΣ Αμυνταίου.


Η όμορφη Φλώρινα με το αρχαιολογικό το βυζαντινό μουσείο της, ο προϊστορικός οικισμός στον Άγιο Παντελήμονα Αμυνταίου, τα χωριά Νυμφαίο, Σκλήθρο και Αετός, ο εθνικός δρυμός Πρεσπών, όπου η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και ο ναός του Αγίου Γερμανού στο ομώνυμο χωριό, το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας και οι λίμνες Βεγορίτιδα & Πετρών (οι δύο μεγαλύτερες από τις 4 που υπάρχουν στα νοτιοδυτικά) είναι οι κυριότεροι προορισμοί για όσους κάνουν οινοτουρισμό στη Φλώρινα.

Tags: , ,

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com