Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

ΑΣΠΡΟΓΕΙΑ

Share & Comment
Ασπρόγεια ανήκουν στο Δήμο Αετού και απέχουν 53 χλμ.  απο τη Φλώρινα. Είναι χτισμένα σε υψ. 680 μ. Κατοικούνται α από 180 άτομα, τα οποία αυξάνονται σε 350 το καλοκαίρι. Κύριες πηγές εισοδήματος των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το χαρακτηρίζουν πολλοί το ωραιότερο χωριό της Φλώρινας. Τα κρύα νερά του, το κα­ταπράσινο δάσος, το ποτάμι με τους μύλους, δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα ομορφιάς και απαράμιλλου κάλλους.

 Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα Ασπρόγεια βρίσκεται ο οικισμός Περικοπή, ο οποίος κατοικείται μόνο το καλοκαίρι. Από εδώ κατάγεται ο μακεδονομάχος οπλαρχηγός καπετάν Βαγγέλης. Υπάρχει μνημείο στη μνήμη του, ενώ την 1η ή 2η Κυριακή του Μαΐου τελείται μνημόσυνο.

 Στην τοποθεσία «Ζουπάνι» υπάρχει πηγή, που το νερό της καλύπτει τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού και του Σκλήθρου, και καταλήγει στη λίμνη Ζάζαρη. Το χωριό πανηγυρίζει στις 6/8, του Σωτήρος, με παραδοσιακό γλέντι. Στις 23/12 μετά τα κάλαντα ανάβουν φωτιές, όπως και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου. Στο χωριό εδρεύει Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Συλλογος.
  Στις 29 Μαΐου 1906, σε ύψωμα κοντά στο χωριό διεξήχθη σημαντική μάχη μεταξύ μικρού σώματος Μακεδονομάχων και πολλαπλάσιας δύναμης Τούρκων. Επικεφαλής του Ελληνικού σώματος ήταν ο κρητικός Παύλος Γύπαρης και οι Γεώργιος Βολάνης (Καπετάν Μπολάνης), Γεώργιος Δικώνυμος-Μακρής και Γρηγόριος Βαϊνάς. Στην περιοχή των Ασπρογείων γίνονταν τότε επιθέσεις του Βουλγαρικού Κομμιτάτου στην προσπάθειά τους να εκτοπίσουν το Ελληνικό στοιχείο. Η προσέλευση των Μακεδονομάχων στην περιοχή έγινε αντιληπτή από τους Βούλγαρους οι οποίοι κάλεσαν τον Τουρκικό στρατό να επέμβει. Το ολιγάριθμο σώμα των Μακεδονομάχων αμύνθηκε επί 14 ώρες και πολλοί απ' τους αγωνιστές του έπεσαν στη μάχη. Ο Γύπαρης με τον συναγωνιστή του Γιώργο Παληό κάνοντας ηρωική έξοδο κατώρθωσαν να σωθούν στην κορυφή γειτονικού βουνού. Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι άφησαν περίπου 300 νεκρούς.

Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com