Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

ΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - ΚΟΡΥΦΗ

Share & Comment
Ο Σίμος Ιωαννίδης είναι χωριό της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, με πληθυσμό 276 κατοίκων (απογραφή 2001). Μέχρι το 1957 ονομαζόταν Μοτεσνίτσα και μετονομάσθηκε προς τιμή του Μακεδονομάχου Σίμου Ιωαννίδη, γνωστού και ως Γκράτσου ή Στογιάννη ή Αρμενσκιώτη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Μοτεσνίτσα στα τελευταία χρόνια της ζωής του.


Ο Σίμος Ιωαννίδης βρίσκεται σε οδική απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη της Φλώρινας, στον Δήμο της οποίας ανήκει. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 820 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντινότερος οικισμός είναι η Καλογερίτσα, προς τα νοτιοδυτικά.

ΚΟΡΥΦΗ


Υψόμετρο 1.350μ Αφήγηση: Πέιος Σωτήριος


Δεν γνωρίζουμε πότε χτίστηκε η Κορυφή. Εκείνο που γνωρίζουνε είναι ότι αρχικά το χωριό δεν ήταν στην σημερινή τοποθεσία
 Ήταν πιο πάνω, περίπου 2 χιλ. Αποφύγανε την τοποθεσία αυτή, επειδή φυσούσε πάρα πολύ. Έτσι χτίστηκε το κάτω χωριό της Κορυφής. Αλλά και γι' αυτό το χωριό δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς χτίστηκε. Πρέπει όμως να χτίστηκε πριν το 1800.
 Οι πρώτοι κάτοικοι πρέπει να ήρθαν από τα Μακροχώρι Καστοριάς και από άλλα χωριά της περιοχής. Τα χωριό τελευταία είχε 80 σπίτια. Τα σπίτια αυτά ήταν πολύ απλά. Ήταν φτιαγμένα με πέτρες, πλιθιά και στέγες από άχυρα. Δεν υπήρχαν σπίτια που να έχουν πέτρινες πλάκες για σκεπή.
O πληθυσμός περίπου είχε τις εξής διακυμάνσεις, το 1940 είχε περίπου 450 κατοίκους, το 1960-70 80 κατοίκους καιν το 1980 200 άτομα. Το χωριό εγκαταλείφθηκε, επειδή ο πληθυσμός που απόμεινε μεταφέρθηκε στον νέο οικισμό τον Σ. Ιωαννίδη, έξω από την Φλώρινα.
 Πολύς κόσμος του χωριού ξενιτεύτηκε κυρίως μετά τον εμφύλιο, στην Αυστραλία και στον Καναδά. Στο χωριό λειτούργησε ελληνικό σχολείο πριν το 1912. Μετά όμως από την απελευθέρωση, λειτούργησε κανονικά μονοθέσιο δημοτικό και νηπιαγωγείο. Τα σχολείο ήταν μια τεράστια αίθουσα και εκεί μέσα έκαμναν όλες οι τάξεις μάθημα. Αυτό το σχολείο κάηκε την εποχή του εμφύλιου. Ήταν καταυλισμός τον ανταρτών και κάηκε, επειδή άφησαν αναμμένη σόμπα. Δεν έγινε σκόπιμα, γιατί κάηκαν και τα εφόδια τους και επί πλέον τους ήταν απαραίτητο. Μετά το 1950 χτίστηκε το σημερινό σχολείο το οποίο υπάρχει και σήμερα.

 Κεντρική εκκλησία ήταν του Αγίου Νικολάου. Είναι παλιά. Υπάρχουν εικόνες του 1850. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε. Ξεχώριζε ο γυναικωνίτης σαν το πιο ωραίο μέρος της εκκλησίας. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Υπήρχε μεγάλη έκταση για καλλιέργεια και επειδή δεν υπήρχαν λιπάσματα, καλλιεργούσαν τα χωράφια με αγρανάπαυση.

ΠΗΓΗ: Florina-history
Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com