Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

ΑΡΜΕΝΟΧΩΡΙ

Share & Comment
Το Αρμενοχώρι είναι πεδινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων και απέχει 4,6 χλμ. από τη Φλώρινα. Το Άρμενοχώρι ανήκει στον δήμο Φλώρινας και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.063 κάτοικοι,οι περισσότεροι εκ τον οποίων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι Μακεδόνες και Πόντιοι πρόσφυγες. Το φυσικό τοπίο ομορφαίνει ο ποταμός Σακουλέβας, ενώ μνημεία, που ενδιαφέρουν τον επισκέπτη, είναι το κτίριο του λαογραφικού μουσείου και οι ναοί των Όσιου Ναούμ, Αγ. Αθανασίου και του Γενεσίου της Θεοτόκου. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Αρμένορο ή Άρμενορ. Στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού ανακαλύφθηκε οικισμός που χρονολογείται στην πρώιμη εποχή του χαλκού.

Πολιτισμός- Έθιμα

Πανηγύρι διεξάγεται στο χωριό στις 8/9 στον τελευταίο ναό, αλλά και στις 20/6 την ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Ναούμ, όπου συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα με Χάλκινα Πνευστά και Ποντιακή λύρα. Αγαπημένοι χοροί των ντόπιων είναι οι Λεβέντικος, Ράικος, «Ελένη κόρη» και οι Ποντιακοί χοροί. Εμποροπανήγυρη πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο. Στο Αρμενοχώρι δραστηριοποιούνται ο Αθλητικός Σύλλογος «Ηρακλής» και Πολιτιστικός Σύλλογος, στον οποίον λειτουργούν τμήματα Λαογραφικής Συλλογής (μουσείου), βιβλιοθήκης, διδασκαλίας παραδοσιακών χορών και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Η λίστα με όλα τα χωριά εδώ...
Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com