Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

ΑΕΤΟΣ

Share & Comment
Ο Αετός είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου του Νομού Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού και αποτελείται από οκτώ (8) δημοτικά διαμερίσματα (Αγραπιδιάς, Αετού, Αναργύρων, Ασπρογείων, Βαλτόνερου, Λιμνοχωρίου, Σκλήθρου και Πεδινού).


Είναι σε κομβικό σημείο με εύκολη πρόσβαση και σε κοντινή απόσταση από πολλά αξιοθέατα της περιοχής, όπως: το Νυμφαίο, τον Αγιο Παντελεήμονα, την λίμνη Βεγορίτιδα, τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν και Βίγλας-Πισοδερίου κά.

Από το χωριό του Αετού διέρχεται ποτάμι που πηγάζει από το βουνό και χύνεται στη λίμνη Χειμαδίτιδα ενώ δυτικά είναι κτισμένο το μοναστήρι των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ που γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και έχει εύκολη πρόσβαση.

Κάθε 23 Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε το Χριστουγεννιάτικο έθιμο με το φαντασμαγορικό άναμμα της φωτιάς. Οι αετοσίτικες φωτιές για τη "νύχτα της Φώτισης" είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα. Τα παιδιά καιρό πριν μαζεύουν ξύλα και συναγωνίζονται ποια γειτονιά θα κάνει τη μεγαλύτερη φωτιά. Μόλις πέσει το βράδυ το παραδοσιακό γλέντι ανάβει με πολύ κρασί, τσιγαρίδες, λουκάνικα, κάστανα και κρατάει όσο καίει η φωτιά.

Οι κάτοικοί του φροντίζουν να διατηρούν τα ήθη και έθιμα της περιοχής αποχαιρετώντας κάθε χρόνο τον παλιό, με καρνάβαλους, τον παραδοσιακό γάμο και τα κάλαντα.

Το αποκορύφωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό του Αετού είναι η "γιορτή της πιπεριάς", τιμώντας το πασίγνωστο προϊόν, αφού από το χωριό αυτό ξεκίνησε η καλλιέργειά του.

Κάθε χρόνο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, προσφέρονται αναρίθμητα εδέσματα, αποκλειστικά με πιπεριές που μαγιρεύουν οι γυναίκες του Αετού και προσφέρονται στους επισκέπτες κατά την διάρκεια της τριήμερης γιορτής, παράλληλα με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια.


Η τουριστική υποδομή της περιοχής σε συνδυασμό με το πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, έχουν κατατάξει την περιοχή του Αετού στους πιο ιδανικούς προορισμούς για τον επισκέπτη που θέλει να ξεφύγει από την ένταση της καθημερινότητας και να απολαύσει στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς.

Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com