Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

ΒΑΤΟΧΩΡΙ - ΚΩΤΑΣ

Share & Comment
Το Βατοχώρι είναι ορεινό χωριό του Νομού Φλώρινας που βρίσκεται σε απόσταση 43 χλμ νοτιοδυτικά της Φλώρινας και 29 χλμ., στην περιοχή των Κορεστίων, βόρεια από την πόλη της Καστοριάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 23 κατοίκους.
Βρίσκεται στους πρόποδες τού όρους Μαλιμαδιού, σε υψόμετρο 880. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πρεσπών.37χμ από την Φλώρινα και 17 από την Κρυσταλλοπηγή βρίσκεται το χωριό Κώτας.


Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στην περιοχή ρέει ο Λαδοπόταμος που είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα και σχηματίζει βιότοπο. Η κορυφή Αγνάντια (1.832μ.)προσφέρει ιδιαίτερη θέα και η κορυφή Ανεμοδαρμένη(Μπούτσι) βρίσκεται σε 1.779μ. ύψος προσφέρει ιδιαίτερη θέα προς το Γράμμο, το Μοράβα, το Βίτσι και προς τις λίμνες των Πρεσπών. Δεσπόζουν οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί με κάθετους βράχους. Η χλωρίδα είναι πλούσια. Στην περιοχή του Κώτα παρατηρούνται δάση όπου φύονται οξυές, βελανιδιές, γιγάντιες φουντουκιές, ψευτοπλατάνοι και μεγάλη ποικιλία θάμνων.

 Εκεί διαβιούν αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, αετοί, γεράκια, αγριοπερίστερα, κ.ά..
 Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο αποτελεί αποτελεί ο ναός της Κοιμήσεως της θεοτόκου. Εντός του οικισμού υπάρχει το σπίτι του Καπετάν Κώτα που λειτουργεί σαν μουσείο όπου διασώζονται εκθέματα από το 1.850. Στις 24/6 διεξάγεται πανηγύρι.


Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com