Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κ' ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Share & Comment
 


Μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας, η Βεγορίτιδα μοιράζεται στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας, στη Μακεδονία. Τα νερά της «βρέχουν» παρόχθιους οικισμούς που απολαμβάνουν τη θέα της, όπως η Άρνισσα στην Πέλλα και ο Άγιος Παντελεήμονας στη Φλώρινα.


 Ειδικά από τον δεύτερο, που είναι χτισμένος λίγο ψηλότερα από την ίδια τη λίμνη, η εικόνα είναι μαγευτική ενώ γύρω από τη Βεγορίτιδα υπάρχουν ακόμα πολλά χωριά όπως Φαράγγι, Μανιάκι, Βέγορα, Περαία, Δροσιά, Ξανθόγεια, Άγιος Αθανάσιος.


 Η λίμνη, που ονομάζεται και λίμνη Οστρόβου, περιβάλλεται από βουνά- μεταξύ άλλων το Βέρμιο και το Καϊμακτσαλάν. Παλιότερα κάλυπτε έκταση 68.000 στρεμμάτων και ήταν η βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας με βάθος που έφτανε τα 75 μέτρα αλλά με τα χρόνια τα νερά της λιγόστεψαν και πλέον καλύπτει 44.300 στρέμματα και το βάθος της προσδιορίζεται στα 50 μέτρα. Μαζί με τις κοντινές της λίμνες αποτελούν ό,τι έχει απομείνει από τη γιγάντια λίμνη της Εορδαίας.

 Η Βεγορίτιδα αποτελεί- παρά την ανθρώπινη δραστηριότητα- ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια ορνιθοπανίδας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι βελανιδιές που κάποτε αφθονούσαν στα πυκνά δάση γύρω από τη λίμνη απαντώνται πια, λόγω της αποψίλωσης, μόνο σε μερικά σημεία. Τα υγρά λιβάδια στα νοτιοδυτικά της είναι πολύ σημαντικά οικοσυστήματα για τα πτηνά και τα ψάρια της λίμνης. Με τη λίμνη Πετρών μάλιστα, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, είναι σχεδόν ενιαίο οικοσύστημα με εκατοντάδες πουλιά να καταγράφονται στις φιλόξενες γωνιές τους και δεκάδες να φωλιάζουν εκεί- όπως το χρυσογέρακο. Λόγω του μεγέθους της, γίνεται καταφύγιο των πουλιών τον χειμώνα, όταν άλλες λίμνες παγώνουν.Πηγή: http://www.pronews.gr
Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com