Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Share & Comment

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας ιδρύθηκε το 2001 από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Βεγορίτιδας, ωθούμενους από αγάπη για τον τόπο και την επιθυμία για ανακοπή της πτωτικής πορείας της στάθμης της λίμνης και της υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της. Έδρα του Συλλόγου είναι η Άρνισσα, ενώ τα μέλη του προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας και ενδιαφέρονται για το μέλλον της λίμνης Βεγορίτιδας και της περιοχής. Σκοπός του Συλλόγου είναι η προστασία και ανάδειξη της Βεγορίτιδας, μιας από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες λίμνες της πατρίδας μας.

  Η λίμνη διοικητικά ανήκει σε τρεις νομούς και δυο περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στους Ν. Πέλλας και Φλώρινας και στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η λίμνη για δεκαετίες υπήρξε η βαθύτερη λίμνη της χώρας μας με μέγιστο βάθος τα 90 μ. Τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα λόγω της παρέμβασης του ανθρώπου (ΔΕΗ, υπεραντλήσεις για αρδεύσεις, μόλυνση κλπ.), τόσο σε ότι αφορά στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα των υδάτων της. Αισιοδοξώντας ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βεγορίτιδα είναι αναστρέψιμη ο Σύλλογος εργάζεται στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας και την ανάδειξη της ως πόλου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.


  Σκοποί του Συλλόγου Προστασίας λίμνης Βεγορίτιδας, σύμφωνα με το Καταστατικό, είναι η σωτηρία της λίμνης Βεγορίτιδας από τον κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της συνεχούς πτώσης της στάθμης της, η προστασία της από τη μόλυνση, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, η βελτίωση του αναπτυξιακού της ρόλου και η συμβολή της στην τουριστική και εν γένει ανάπτυξη της περιοχής. Βασικό χαρακτηριστικό του Συλλόγου είναι η «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με κυρίαρχη της επιθυμία και προσπάθεια για επαναφορά όλων των παραμέτρων της Βεγορίτιδας σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την βελτίωση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε υγιή επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για επίτευξη του στόχου της μέγιστης δυνατής συμβολής της λίμνης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής και ιδιαίτερα στην τουριστική ανάπτυξη ήπιας μορφής.

  Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο γραφείων στην Άρνισσα. Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό οργάνωσης γραφείου, αλλά και όργανα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας (κυάλια, τηλεσκόπια και βάσεις). Επίσης, διαθέτει βιντεοκάμερα και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας, καθώς και σύστημα πομποδεκτών ΥΗΚ (μίας βάσης και τεσσάρων φορητών). Ακόμη στην υποδομή που έχει αποκτήσει ο Σύλλογος Πορστασίας Βεγορίτιδας, εκτός από τις διάφορες εκδόσεις (πρακτικών, ενημερωτικών εντύπων, χαρτών κλπ), ανήκουν και οι ψηφιακοί χάρτες (ψηφιακός οδηγός) της περιοχής με πλήθος πληροφοριών όχι μόνο περιβαλλοντικού, αλλά και πολιτισμικού χαρακτήρα, καθώς ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του την τουριστική και εν γένει ανάπτυξη της περιοχής.
Πολλές πληροφορίες και ότι άλλο θέλετε να γνωρίζεται για τον σύλλογο στην ιστοσελίδα http://www.lakevegoritida.gr/
Tags:

visit florina

«Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν» Θ. Αγγελόπουλος για την Φλώρινα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com