ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Εκδρομή στην Φλώρινα;; Έχουμε την λύση..


- Πρέσπες

 Φτάνοντας στις Πρέσπες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο των λιμνών. Oι δύο λίμνες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στην Mικρή, η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη πυκνές καλαμιές και νούφαρα, ενώ αντίθετα οι όχθες της Mεγάλης είναι πεντακάθαρες και βοτσαλοστρωμένες, όπως και ο βυθός της. Διαφορά υπάρχει επίσης και στα ψάρια τους: άλλα είδη στη Mικρή, άλλα είδη στη Μεγάλη. Αξίζει να δείτε και τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Στο νησάκι του Aγίου Aχιλλείου σώζονται 5 βυζαντινοί ναοί, αλλά και γλυπτά των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Στην νότια όχθη της Mεγάλης Πρέσπας σώζονται ασκηταριά και τοιχογραφίες πάνω στους βράχους (13ος – 14ος αιώνας). Πηγαίνοντας στους Ψαράδες Πρεσπών μπορείτε να κάνετε βαρκάδα στην Μ. Πρέσπα. Ξεκούραση και φαγητό στην ταβέρνα Άγιος Αχίλλειος μέσα στο νησάκι. Στον Άγ. Γερμανό μπορείτε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο που λειτούργησε ξανά μετά από 50 χρόνια!!. Αναχωρώντας, σας συνιστούμε να προμηθευτείτε τα ονομαστά «Φασόλια Πρεσπών», τις πιπεριές Φλωρίνης, το μέλι, τις μαρμελάδες, τα «τσιρόνια», τα γλυκά του κουταλιού και τα τοπικά κρασιά.


- Φλώρινα

 Φτάνοντας στην Φλώρινα, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το νέο πάρκο. Άθληση και αναψυχή σε ένα σημείο. Λίγο παραπέρα ο πεζόδρομος Φλώρινας. Μια βόλτα μέσα του και καταλαβαίνεις γιατί μιλάμε. Απαραίτητο να κάνεις μια στάση. Πλατεία κανόνια δίπλα και αμέσως μετά ο ξακουστός Σακουλέβας. Ιδανικό σημείο της Φλώρινας για μια ρομαντική βόλτα ή να πιείτε τον καφέ σας δίπλα στο ποτάμι. Ακόμα υπάρχουν και εξαιρετικές ταβέρνες για όλα τα γούστα άλλωστε η Φλώρινα φημίζεται για το καλό φαϊ !!! Συνέχεια με ΜουσείαAρχαιολογικό Mουσείο της πόλης, Το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης η Λέσχη πολιτισμού και το Λαογραφικό μουσείο. Πληροφορίες για όλα τα Μουσεία εδώ.
Για τους  δραστήριους συνίσταται η αναβαση του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα αρχικά για να δείτε την ελληνιστική πόλη της Φλώρινας και φτάνοντας μέχρι τον Σταυρό της Φλώρινας σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1000μ. Πίσω στην πόλη και στα περίφημα τσιπουράδικα. Φεύγοντας να πάρετε γλυκά του κουταλιού, και άλλα παραδοσιακά προϊόντα μας.


- Αμύνταιο 

 Το Αμύνταιο, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Nομού, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα. Το Αμύνταιο είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά του, με Ονομασία Προελεύσεως. 
Κοντά στην κεντρική πλατεία θα εντοπίσουμε δύο παλιά βαγόνια του ΟΣΕ. Αυτά έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ούτως ώστε να λειτουργούν τρόπον τινά ως Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών από τη δραστήρια Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου. Παρέχεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό για όλη την περιοχή. Αξίζει επίσης και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου.  
Μόλις 5 χλμ. από το Αμύνταιο και 34 από τη Φλώρινα βρίσκεται το Ξινό Νερό, στο οποίο μπαίνουμε κάνοντας μικρή παράκαμψη. Έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 1.100 κατοίκων και οφείλει το όνομά του στις πηγές του χωριού, οι οποίες μας δίνουν ένα εξαίσιο μεταλλικό νερό. 
Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Αμυνταίου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πετρών, στις ρίζες του βουνού Κουρία, κτισμένη τον 18ο αιώνα. Και τέλος βόλτα σε 4 λίμνες. Πετρών, Βεγορίτιδα (η βαθύτερη στην χώρα μας), χειμαδίτιδα και ζάζαρη, οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο natura 2000.


- Νυμφαίο

 Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης ( σύμφωνα με την UNESCO ), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Που να πάτε; 
Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας
Στο παλιό αρχοντικό με τις τοιχογραφίες, τα περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και τα αυθεντικά έπιπλα παρουσιάζονται συλλογές εργαλείων χειροτεχνικής χρυσοχοΐας, κοσμήματα, εκκλησιαστικά σκεύη, γαμήλια στέμματα, οικιακά σκεύη και μήτρες χαρακτών. Επίσης, σπάνιο αρχειακό υλικό από τον Μακεδονικό Αγώνα και 60 πορτρέτα των επιφανέστερων Αρμάνων ( Βλάχοι ) εθνικών ευεργετών.
Δάσος οξιάς
Ο περίπατος εδώ επιβάλλεται. Το φθινόπωρο θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία άγριων μανιταριών.
Άγιος Νικόλαος
Τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη με πελεκητή πέτρα. Οι καμπάνες είναι κατασκευασμένες σε Κωνσταντινούπολη και Οδησσό, το δάπεδο μαρμάρινο και οι τοίχοι κοσμούνται από αγιογραφίες σε σκούρο πορφυρό χρώμα. 
Νίκειος Σχολή
Το επιβλητικό κτίριο που στέγαζε τη σχολή εντυπωσιάζει με τα διακοσμητικά κόκκινα τούβλα γύρω από τα τοξωτά παράθυρα. Στο ισόγειο φιλοξενείται το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα ( του Αρκτούρου ) και στον πρώτο όροφο στεγάζεται το συνεδριακό κέντρο με βιβλιοθήκη.
Και φυσικά το καταφύγιο του Αρκτούρου. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος λειτουργεί όλον τον χρόνο, καθημερινά εκτός Τετάρτης, από τις 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Τον χειμώνα, ωστόσο, οι αρκούδες… κοιμούνται. Ακόμα, στο χωριό Αγραπιδιά, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νυμφαίο, υπάρχει και το Καταφύγιο του Λύκου Φέυγοντας απαραίτητη στάση στην Ταβέρνα θωμάς στο Σκλήθρο Φλώρινας για να φάτε το καλύτερο φαγητό της ζωής σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com