Δραστηριότητες - περιπέτεια


Πεζοπορία


1η διαδρομή:
Φλώρινα – Νυμφαίο : Διάσχιση μονοπατιού Ε4
Χιλιόμετρα : 20. Ώρες : 7. Κατεύθυνση: Νότια. Υψομετρική διαφορά: 1.000 μέτρα. Χαμηλότερο σημείο: 630 μ. Υψηλότερο σημείο: 1700μ. Βλάστηση: Πυκνό δάσος οξιάς. Πόσιμο νερό: Έξι πηγές. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Μέτρια. Σήμανση : ΝΑΙ (Ε4)

Περιγραφή: Αναχώρηση από τη βρύση του «Καραγκιόζη» με κατεύθυνση προς την τοποθεσία Δερβένι (2 ώρες). Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι προς το καταφύγιο της Τριανταφυλλιάς (1 ½ ώρα). Ακολουθούμε το μονοπάτι προς το ξενοδοχείο «Πούλια» στη Δροσοπηγή (1 ώρα), ανεβαίνουμε στον εγκαταλειμμένο οικισμό της παλιάς Δροσοπηγής από το λιθόστρωτο μονοπάτι με προορισμό τα υψώματα (υψόμετρο 1.673 μ.), πορεία 2 ωρών. Μετά από πορεία μισής ώρας ακόμη, φθάνουμε στο Νυμφαίο.

2η διαδρομή
Βίγλα – Άγιος Γερμανός: Διάσχιση μονοπατιού Ε6.
Χιλιόμετρα :16. Ώρες : 6. Κατεύθυνση : Βορειοδυτική. Υψομετρική διαφορά : – 650 μέτρα. Χαμηλότερο σημείο: 1000 μ. Υψηλότερο σημείο: 2156 μ. Βλάστηση: Αλπική. Πόσιμο νερό: Τρεις πηγές Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Μέτρια έως δύσκολη. Σήμανση :ΝΑΙ (Ε6).

Περιγραφή: Αναχώρηση από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση βορειοδυτική στο όρος Βαρνούς το καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια. Ακολουθούμε το δασικό δρόμο και μετά από πορεία 2 ωρών βρισκόμαστε στο προαναφερθέν καταφύγιο. Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι Ε6 στη βάση της Κιβανίτσας με κατεύθυνση την κορυφή Καλό Νερό (υψόμετρο 2156 μ.).
Ώρες πορείας 2. Στη συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση, αφού περάσουμε τα μπαλκόνια (τοποθεσία ιδιαιτέρου κάλλους με θέα τις λίμνες), κατηφορίζουμε προς το χωριό Άγιος Γερμανός.

3η διαδρομή
Ορεινή πεζοπορία Βόρας (Ρουμάνικο Σχολείο – Προφήτης Ηλίας)
Χιλιόμετρα :12. Ώρες : 7. Κατεύθυνση : Βορειοανατολική. Υψομετρική διαφορά : 1377 μ. Χαμηλότερο σημείο: 1147 μ. Υψηλότερο σημείο: 2524 μ. Βλάστηση: Αλπικά λιβάδια . Πόσιμο νερό: Μία πηγή. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Δύσκολη. Σήμανση : Όχι.

Περιγραφή : Αναχώρηση από την τοποθεσία Ρουμάνικο Σχολείο, που είναι επάνω από το χωριό Σκοπός, με κατεύθυνση βορειοανατολική και πρόσωπο πάντα την κορυφή βρίσκουμε τα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια σε υψόμετρο 2157 μ. (τρεις ώρες).
Μετά από πορεία μιας ώρας φθάνουμε στην κορυφή, όπου είναι και το μαυσωλείο της μάχης του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι για το Ρουμάνικο Σχολείο σε τρεις ώρες πορείας.

4η διαδρομή
Γύρος Μικρής Πρέσπας. Τοπικό μονοπάτι
Χιλιόμετρα :18. Ώρες : 6 . Κατεύθυνση : Βορειοανατολική. Υψομετρική διαφορά : 0 μ. Χαμηλότερο σημείο: 850 μ. Υψηλότερο σημείο: 1332 μ. Βλάστηση: Οξιές – Κέδροι. Πόσιμο νερό: Μία πηγή. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Μέτρια. Σήμανση : Κατά διαστήματα.

Περιγραφή : Αναχωρούμε από το χωριό Πύλη προς το Βροντερό από τον ασφαλτόδρομο. Στα 500 μ. αριστερά αρχίζει το μονοπάτι μέσα στο δάσος από οξιές. Κατευθυνόμαστε προς το ερειπωμένο χωριό Πυξός (μία ώρα). Μετά από πορεία στα λιβάδια και στον ασφαλτόδρομο, φθάνουμε στο χωριό Βροντερό. Κατηφορίζουμε προς το ερειπωμένο χωριό Αγκαθωτό (μισή ώρα) και στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας το παραλίμνιο μονοπάτι που μας βγάζει στα λιβάδια. Στη συνέχεια βρίσκουμε το ερειπωμένο χωρίο Δασερή (τρεις ώρες) και μετά από πορεία μίας ώρας φθάνουμε στο χωρίο Πύλη από όπου και ξεκινήσαμε.

5η διαδρομή
Βίγλα – Μελάς. Τοπικό μονοπάτι
Χιλιόμετρα :13. Ώρες : 41/2 . Κατεύθυνση : Νοτιοδυτική. Υψομετρική διαφορά : -750 μ. Χαμηλότερο σημείο: 900 μ. Υψηλότερο σημείο: 1918 μ. Βλάστηση: Πυκνό δάσος. Πόσιμο νερό: Δύο πηγές. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Εύκολη. Σήμανση : ΟΧΙ.


Περιγραφή : Αναχώρηση από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση το Λάκκο από το δασικό δρόμο (μισή ώρα). Περνάμε το ποτάμι και στρίβουμε δεξιά κάτω από την κορυφή Γκολίνα με κατεύθυνση την κορυφή Φαλακρό (υψόμ. 1918 μ.) Στην κορυφή υπάρχει στρατιωτικό νεκροταφείο (δύο ώρες). Συνεχίζουμε εδώ το μονοπάτι και σε 11/2 ώρα φθάνουμε στο χωριό Άνω Μελάς και μετά από πορεία μισής ώρας φθάνουμε στο χωριό Μελάς, όπου βρίσκεται το καταφύγιο και το σπίτι, στο οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς.

Χιονοδρομικά - Καταφύγια

 Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου


Το Πισοδέρι είναι ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα. Σήμερα είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό με πολλούς αναβατήρες και πίστες. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και των snowboarders καθώς και 5 αναβατήρες (3 συρόμενοι και 2 εναέριοι). Διαθέτει επίσης χώρο στάθμευσης 500 αυτοκινήτων. Μπροστά ακριβώς από το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά, το ιδιωτικό σαλέ "TOTTIS", το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο και έχει θεά προς το βουνό και τις πίστες του σκι.
Το σαλέ αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα για να καλύψει όλες τις ανάγκες εστίασης και αναψυχής. Τρία μπαρ και ένα εστιατόριο βρίσκονται εδώ στη διάθεση του επισκέπτη. Στα "ισχυρά σημεία" του χιονοδρομικού κέντρου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, κάτι που κάνει την πρόσβαση πιο εύκολη αφού το χειμώνα ο δρόμος πάντα ανοίγει. Η πανοραμική θέα προς την περιοχή των Πρεσπών από τις κορυφές των πιστών είναι ένα ακόμη ατού του χιονοδρομικού κέντρου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 23850 45800-1


Kayak-Rafting


Canoe-Kayak :
Οι τέσσερεις λίμνες, Μικρή-Μεγάλη Πρέσπα και Ζάζαρη-Χειμαδίτιδα σας δίνουν τη δυνατότητα να επιδοθείτε σε canoe- kayak, wind surf, κολύμβηση ή ακόμα και jet-ski για να ταράξετε τα ήσυχα νερά!Rafting :
Στη Δροσοπηγή, το χωριό στεφανώνουν πυκνά δάση με οξιές, βελανιδιές, σκλήθρα, πλατάνια, αγριοκαρυές και κρανιές, ενώ από παντού ξεπηδούν γάργαραπηγαία παγωμένα νερά. Μέσα στο χωριό κυλάει το δροσερό Δροσοπηγιώτικο ρέμα, στις όχθες του οποίου λειτουργούσε παλαιότερα ένας παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλός. Το ποταμάκι αυτό κατευθύνεται βόρεια, περνάει τα σύνορα, μπαίνει μέσα στο γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ, χύνεται στον ποταμό Αξιό κι αυτός με τη σειρά του ξαναμπαίνει στην Ελλάδα και τελικά εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο!

Αναρρίχηση και ορειβασία


Στο Δ.Α.Κ. Φλώρινας στην αίθουσα Λεσπουρίδη δημιουργήθηκε και λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο πίστα αναρρίχησης. Η Φλώρινα διαθέτει και σύλλογο ορειβασίας με επίσημο site http://www.seof.gr/ .
Τα πεδία αναρρίχησης βρίσκονται :

1) 'Ενα πολύ όμορφο μέρος για αναρρίχηση με εύκολες και δύσκολες διαδρομές, εξίσου όμορφο για διανυκτέρευση είναι μετά τους Ψαράδες συνεχίζοντας προς ένα μεγάλο ξενοδοχείο απέναντι απο το χωριό, έχει χωματόδρομο που βλέπεις ταμπέλα για μονοπάτι, στην πρώτη διασταύρωση του μονοπατιού στρίβουμε αριστερά και σε λίγο έχουμε κατέβει στην λίμνη. Εκεί δίπλα έχει ωραίες διαδρομές και άμα συνεχείσετε στα 50 μέτρα πιο αριστερά έχει και άλλες πιο εύκολες με μια μικρή θετική κλήση.

2) Στη λεκάνη Σκλήθρου

3) Στη περιοχή των Πρεσπών

4) Μερικές διαδρομές βρίσκονται και στην περιοχή του δήμου Αετού

Προτεινόμενες διαδρομές

Ο νομός της Φλώρινας αποτελεί την είσοδο για δύο από τα μεγαλύτερα ορειβατικά ευρωπαϊκά μονοπάτια, το Ε4 και Ε6. Το μονοπάτι Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, περνάει τις Άλπεις και διασχίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβία εισέρχεται στην Ελλάδα, μέσω του φυλακίου της Νίκης στη Φλώρινα και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην περιοχή της Φλώρινας το μονοπάτι διασχίζει τους ορεινούς όγκους Βαρνούντα και Βέρνου και με κατεύθυνση νότια και νοτιανατολική, μέσω Αγίου Παντελεήμονα, καταλήγει στους Πύργους Εορδαίας. Το μονοπάτι Ε6 εισέρχεται στο νομό από το Βόρα, συνεχίζει νοτιοδυτικά προς το Βέρνο, όπου τέμνει το Ε4 στη θέση Δερβένι, συνεχίζει προς το Βαρνούντα και τις Πρέσπες και από εκεί κατευθύνεται προς τις ακτές της Ηπείρου. Οι διαδρομές είναι πραγματικά μαγευτικές και περιλαμβάνουν κύριους, δασικούς και αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια, ενώ στο Ε4 «προβλέπεται» και πέρασμα της λίμνης Βεγορίτιδας με βάρκα. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διαδρομών αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Kυνήγι-Ψάρεμα


Κυνήγι :

Η Φλώρινα έχει έναν αξιοσημείωτο κυνηγετικό σύλλογο με περίπου 2000 μέλη. Τα 10 τελευταία χρόνια η θηροφυλακή Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας, πραγματοποίησε 16.000 ελέγχους, 570.000 χιλιόμετρα περιπολίας και 50 μηνύσεις για λαθροθηρία. Επίσης, τα τελευταία 4 χρόνια με πρωτοβουλία του συλλόγου και τη βοήθεια του δασαρχείου ρίχτηκαν 3 τόνοι καλαμπόκι για να βρούν τροφή τα θηράματα, εμβολιάστηκαν με επιτυχία 80 άγρια δένδρα, φυτεύτηκαν καστανιές στην περιοχή Καϊμάκτσαλαν, περιθάλφθεικαν τραυματισμένα πουλιά, τοποθετήσαμε 15 κάδους σκουπιδιών στα βουνά με τις ανάλογες πινακίδες, που παροτρύνουν τον αναβάτη να προστατεύει το δάσος, για ώρες αναψυχής και χαλάρωσης κατασκευάστηκαν 4 κιόσκια, σπέρνονται κάθε χρόνο σε άγονες εκτάσεις 100 στρέμματα, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, στους τρεις πυρήνες που κατασκευάσαμε με δικά μας έξοδα, φιλοξενήσαμε 300 φασιανούς οι οποίοι απελευθερώθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Στο νομό συναντάμε κυρίως το κυνήγι χήνας, φάσσας και πέρδικας. Το κυνήγι ζαρκαδιού απαγορεύεται πλήρως .

Ψάρεμα :


 Ένας μοναδικός κόσμος από σπάνια είδη πουλιών και ψαριών, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, στο νομό Φλώρινας. Η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα, μαζί με τη λίμνη Πετρών και τη Βεγορίτιδα αποτελούν κατάλοιπα της λίμνης της Εορδαίας, που έφτανε σε έκταση τα 1.000 χλμ2 και μέγιστο βάθος 250 μ. Λόγω ενός γεωλογικού φαινομένου εξαφανίστηκε και άφησε κατάλοιπα τις τέσσερις λίμνες. Υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για τη δημιουργία των λιμνών αυτών, ενώ η ιστορική συνέχεια των ανθρώπων της περιοχής αποδεικνύεται από ανασκαφές που έγιναν, από παλαιοτάτων χρόνων, κι έφεραν στο φως λιμναίους οικισμούς και μια τεράστια νεκρόπολη 8.000 ετών.

Οι λίμνες αποτελούν ιδανικό ψαρότοπο με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τον κορήγονο, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς και τα τσιρόνια.

Πρόσφατα όμως το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας προέβει σε απαγόρευση της αλιείας στις λίμνες Πρεσπών, Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών αλλά και στη λίμνη Βεγορίτιδα για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών  :

• Στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα κατά το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου 2013 ώρα 12η μεσημβρινή έως και 05 Ιουνίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή.
• Στη λίμνη Πετρών κατά το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου 2013 ώρα 12η μεσημβρινή έως και 05η Ιουνίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή.
• Μικρή Πρέσπα κατά το χρονικό διάστημα από 25 Απριλίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή έως και 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή.
• Μεγάλη Πρέσπα κατά το χρονικό διάστημα από 25 Απριλίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή έως και 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 12η Μεσημβρινή.
Κατά την παραπάνω απαγορευτική περίοδο οι αλιείς υποχρεούνται να μεταφέρουν τις βάρκες από τις αποβάθρες και όλα τα αλιευτικά τους εργαλεία στα σπίτια τους.

4Χ4 Διαδρομές


1) Πρέσπες - Πισοδέρι

Οι χωμάτινες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα βουνά Ντέβας, Βαρνούντας, Σφήκα που αγκαλιάζουν από παντού την λεκάνη των Πρεσπών, είναι πραγματικά απεριόριστες. Ξεκινώντας από τη πλατεία του Αγίου Γερμανού και ρωτώντας τους ντόπιους θα βρείτε τον χωματόδρομο. Από τα πρώτα χιλιόμετρα η ανάβαση δείχνει τα «δόντια» της. Στροφές και πάλι στροφές θα μας φέρουν μετά από 12 χιλιόμετρασε χαρακτηριστικό αυχένα, σε ύψος 1.950 μ., όπου βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο του Βαρνούντα. Ο δρόμος για το Πισοδέρι είναι αυτός που φεύγει προς νότο. Στο δρόμο θα βρίσκετε ανα μία ώρα περίπου ξύλινα κολωνάκια με ταμπέλες που τον σηματοδοτούν για τους jeepάδες. Ο δρόμος  ακολουθεί το ρέμα που βρίσκεται αρχικά ανατολικά και αργότερα βόρεια της κορφής Βαρνούντα, ενώ το μονοπάτι ακολουθεί κορυφογραμμή. Η επίπονη διαδρομή ολοκληρώνεται στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου, μετά από 9 χιλιόμετρα. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσετε πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε είτε προς Φλώρινα είτε προς Καστοριά ή Πρέσπες.

2) Δροσοπηγή - Νυμφαίο

Ξεκινάτε από την οδό Ιωάννου Άρτη στη Φλώρινα. Ακολουθείτε τις πινακίδες προς Δροσοπηγή και Νυμφαίο και στα 2,3 χλμ. περνάτε έξω από το χωριό Σκοπιά. Στα 6 χλμ. μπαίνετε στον Τροπαιούχο και ύστερα από 2,7 χλμ. βρίσκεστε στην Υδρούσσα, ένα μικρό,  χωριό. Στη διακλάδωση ακριβώς στο χωριό στρίβετε δεξιά προς Δροσοπηγή. Η διαδρομή περνά ανάμεσα από συστάδες βελανιδιών μέχρι να καταλήξει σε 4,2 χλμ. στη Δροσοπηγή, χωριό κτισμένο από Ηπειρώτες μάστορες, που ήρθαν εδώ από την επαρχία Κονίτσης. Δείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με την εικόνα που βρέθηκε το 2004 στα ερείπια της Παλιάς Δροσοπηγής, αφού είχε μείνει θαμμένη 60 χρόνια! Αφήνετε πίσω σας τη Δροσοπηγή και ύστερα από περίπου 1.800 μ. συναντάτε διακλάδωση στην οποία στρίβετε αριστερά. Σε 700 μ. μπαίνετε σε χωματόδρομο. Στην αρχή ο δρόμος είναι βατός με ανηφορικές στροφές. Στα 1,2 χλμ. στρίβετε δεξιά στη διακλάδωση και σε 4 χλμ. αριστερά. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο από οξιές. Σε 2 χλμ. αγνοείτε τη δεξιά στροφή και συνεχίζετε ευθεία και σε 800 μέτρα βγαίνετε σε διασταύρωση: δεξιά οδηγεί στην Περικοπή, αλλά εσείς στρίβετε αριστερά προς Νυμφαίο


 Επίσης, υπάρχουν φανταστικής ομορφιάς χωμάτινοι δρόμοι μέσα σε μοναδικού φυσικού κάλλους τοπία στις διαδρομές Ψαράδες - Πύξο, από την Πύλη προς τη Δασερή (μήκος 5 χλμ.), από την Οξιά προς τη Σφήκα, από τη Μικρολίμνη προς την Οπάγια (μήκος 10 χλμ.) και από το Βροντερό στην «σπηλιά Κόκκαλη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com