Τα σπήλαια μας

Σπήλαιο "Παναγία Ελεούσα"


Στη Μεγάλη Πρέσπα υπάρχουν αρκετά σπήλαια με μεγαλύτερο αυτό της Παναγίας Ελεούσας. Τα παραλίμνια σπήλαια ήταν ασκηταριά κατά τη Βυζαντινή εποχή ή καταφύγιο κυνηγημένων στις ταραγμένες περιόδους. Από τα μεγαλύτερα είναι το σπήλαιο "Παναγία Ελεούσα". Στο βάθος του σπηλαίου υπάρχει ένας ψηλός θάλαμος όπου είναι μέσα κτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας με θαυμάσιες εικόνες εξαιρετικής τέχνης και στο βάθος η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας. Το μνημείο είναι μοναδικό και η επίσκεψη σε αυτό ζωντανεύει τις εποχές της περιόδου αυτής. Με μια βόλτα με το καραβάκι στη μεγάλη Πρέσπα μπορείτε να δείτε και από μακριά τα σπήλαια κατά μήκος της ακτής καθώς και τις διάφορες τοιχογραφίες που χρονολογούνται απ' την νεολιθική περίοδο.

Τα βραχώδη σπήλαια

Στους πρόποδες του αστικού δάσους-λόφου Αγίου Παντελεήμονα υπάρχουν οι βραχώδεις σπηλιές της πόλης στην Φλώρινα. Απέχουν μία ανάσα από το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου η πιο σύντομη διαδρομή είναι από την πλατεία με τα κανόνια και στο ύψος της γέφυρας. Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από πέντε ή έξι εισόδους και διασυνδέονται μεταξύ τους από υπόγειες στοές του σπηλαίου μέσα σε ένα τεράστιο βράχο κάτω από το έδαφος της βουνοπλαγιάς.

Σπήλαιο στο αντάρτικο νοσοκομείο των Πρεσπών ή Σπήλαιο Κόκκαλη

Κάτω από το χωριό Βροντερό και με κατεύθυνση νότια, προς τη μικρή Πρέσπα, υπάρχει ένα φαράγγι το οποίο τελικώς επελέγη για να φιλοξενήσει το νοσοκομείο των ανταρτών. Μέσα στο φαράγγι, σχετικά κοντά στην όχθη της λίμνης, υπήρχε μία σπηλιά, με έναν μόνο θάλαμο, ικανή να φιλοξενήσει σεβαστό αριθμό ατόμων. Εκεί μέσα λοιπόν θα στηνόταν το νοσοκομείο και σύμφωνα με μαρτυρίες, η σπηλιά αρχικά δεν ξεπερνούσε τα εβδομήντα τετραγωνικά μέτρα και για να πληροί κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες, διανοίχτηκε περαιτέρω με σκαπτικά εργαλεία και εκρηκτικά από τους μηχανικούς του ΔΣΕ.

Σήμερα, η μικρή ξύλινη γέφυρα, λίγα μέτρα πριν την είσοδο της σπηλιάς, υποδεικνύει με ακρίβεια στον επισκέπτη που διασχίζει το φαράγγι, το ύψος στο οποίο βρισκόταν κάποτε το νοσοκομείο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν οι ξύλινες σκάλες και τα δοκάρια - υποστυλώματα στα τεχνητά μέρη της σπηλιάς όσο και η σύγχρονη μίνι - ηλεκτρική εγκατάσταση που υπάρχει εντός, απομεινάρι της προσπάθειας "αξιοποίησης" της ιστορικότητας του χώρου που όμως φαίνεται να έμεινε κάπου στην πορεία. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κεντρικό θάλαμο (λογικά τον αρχικό της σπηλιάς πριν την περαιτέρω διάνοιξη), με δύο μικρότερους θαλάμους, εκατέρωθεν του πρώτου, και δύο ανώτερα επίπεδα - πατάρια που προσεγγίζονται μέσω μιας μικρής και μίας μεγαλύτερης ξύλινης σκάλας. Η έκταση της σπηλιάς σήμερα πρέπει να είναι κοντά στα διακόσια τετραγωνικά μέτρα και το μέσο ύψος της περίπου τρία μέτρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com