Η οικονομία μας


Οι οικονομικές δραστηριότητες, που καθορίζονται από τη γεωγραφική θέση, το υπέδαφος, τη γεωμορφολογία και το κλίμα, παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα:

Η γεωργία (αν και ο γεωργικός κλήρος είναι κατακερματισμένος, 48 στρέμματα κατά μέση γεωργική εκμετάλλευση) και η κτηνοτροφία αποτελούν τους πιο δυναμικούς κλάδους του Πρωτογενή τομέα, που με την αλιεία, την εκμετάλλευση των δασών και τα ορυχεία συμμετέχουν με 30% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας και την χαρακτηρίζουν ως κατεξοχήν γεωργοκτηηνοτροφική Περιφερειακή Ενότητα.

Βασικότερα προϊόντα: μαλακό και σκληρό σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, φασόλια (εξαιρετικής ποιότητας), ζαχαρότευτλα, μηδική, πατάτες, φράουλες, σταφύλια (από τα οποία παράγονται τα Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας κρασιά του Αμυνταίου), κουνουπίδια, πράσα, λάχανα, ντομάτες, κρεμμύδια και οι πιπεριές, μήλα, αχλάδια, κάστανα, καρύδια Κ.ά.

Εξάλλου, στην Π.Ε. παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε χιλιάδες τόνους.

Τα κυριότερα αλιεύματα από τις έξι συνολικά λίμνες είναι: γριβάδι, κορέγονος, τσιρόνια, χέλια, τσουκάνια, κέφαλοι, γουλιανοί, τούρνες, πλατίκες  και εξαιρετικής ποιότητας ποταμίσιες πέστροφες.

Ικανοποιητική είναι και η ετήσια παραγωγή από την εκμετάλλευση των Δασών που διακρίνονται σε δημόσια σε ποσοστό  43% ,κοινοτικά 39% και 13% ιδιωτικά. Τα δασικά προϊόντα είναι κυρίως ξυλεία κωνοφόρων, πλατύφυλλων και καυσόξυλα εμπορίου. 

Ικανοποιητική είναι και η ετήσια παραγωγή από την εκμετάλλευση των δασών που διακρίνονται σε δημόσια σε ποσοστό 43%, κοινοτικά 39% και 13% ιδιωτικά. Τα δασικά προϊόντα είναι κυρίως ξυλεία πλατύφυλλων και καυσόξυλα εμπορίου.

Ο Δευτερογενής τομέας, με ποσοστό 25% στο Α.Ε.Π. της Π.Ε. , έΧει κυριότερους τους κλάδους της μεταποίησης, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και των κατασκευών. Στα 1938 ιδρύθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας. Στα 1986 άρΧισε να λειτουργεί η Βιομηχανική ΠεριοΧή της Φλώρινας. Σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. 600-650 μεταποιητικές επιχειρήσεις. Από αυτές 17% επί του συνόλου δραστηριοποιούνται στον κλάδο ξύλου και επίπλου, 17% στον κλάδο μετάλλλου, 15% στον κλάδο τροφίμων και ποτών (μεταξύ αυτών τα ονομαστά κρασιά Αμυνταίου και τα γνωστά αναψυκτιικά με φυσικό ανθρακούχο νερό), 14% στον κλάδο των κατασκευών και μεταφορικών μέσων και 9% στους κλάάδους ύφανσης / υπόδησης / ένδυσης.

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιείται κυρίως η Δ.Ε.Η., η οποία λειτουργεί τον Ατμό-Ηλεκτρικό Σταθμό (Α.Η.Σ.) Αμυνταίου - Φιλώτα συνολικής ισχύος 600MW και απασχολεί 830 εργαζόμενους. Πρόσφατα άρχισε τη λειτουργία της η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας, ο Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας, συνολικής ισχύος 330 MW.

Ο Τριτογενής τομέας, με ποσοστό 45% στο Α.Ε.Π. της Περιφερειακής Ενότητας, περιλαμβάνει στον κλάδο του εμπορίου 917 εμποορικά καταστήματα. Επίσης, λειτουργούν 391 καταστήματα ψυχαγωγίας και αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου Κ.ά.

Ακολουθούν videο από την σειρά Φλώρινα '' Μικρές ιστορίες''

Πρωτογενής τομέας 1


Πρωτογενής τομέας 2


Δευτερογενής τομέας


Τριτογενής τομέας
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας....

 

visit florina

visit florina
Υπερήφανοι υποστηρικτές του visit florina..

ΧΑΡΤΗΣ

www.map-embed.comvisit florina

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

like us !!!

Copyright © Visit Florina | Designed by Nikos VrsTemplateism.com